Συμβολο Αθροισματος (Σ)

Συμβολο Αθροισματος (Σ)

από ΜΑΡΙΑ ΤΟΛΙΚΑ -
Αριθμός απαντήσεων: 3

Καλησπερα σας!Δυσκολευομαι στην κατανοηση και χρηση του συμβολισμου αθροισματων με το'Σ'.Ποτε ενα τετοιο συμβολο περιγραφει ενα ή περισσοτερα στοιχεια ενος πινακα και ποτε εναν ολοκληρο πινακα;Θα μπορουσατε να μου το εξηγησετε και να μου δωσετε καποια παραδειγματα;

Ευχαριστω!

Σε απάντηση σε ΜΑΡΙΑ ΤΟΛΙΚΑ

Απάντηση: Συμβολο Αθροισματος (Σ)

από ΝΙΚΗ ΣΠΙΘΑΚΗ -

Καλησπέρα Μαρία,

με βάση όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, μπορούμε να γράψουμε στη μορφή αθροίσματος ένα συγκεκριμένο στοιχείο ενός πίνακα, ο οποίος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό δύο άλλων πινάκων. Ένας ολόκληρος τέτοιος πίνακας δεν γράφεται σε μορφή αθροίσματος, αλλά μπορούμε να δούμε ότι θα αποτελείται από αθροίσματα (καθώς μπορούμε να γράψουμε κάθε ένα από τα στοιχεία του ως άθροισμα).

Στο συνημμένο αρχείο έχω ένα γενικό παράδειγμα για 3x3 πίνακες. Τα ίδια θα ισχύουν και γενικότερα, για mxn πίνακες. Αν έχεις κι άλλες απορίες, μη διστάσεις να ρωτήσεις. Ελπίζω να σε βοήθησα!

Σε απάντηση σε ΜΑΡΙΑ ΤΟΛΙΚΑ

Απάντηση: Συμβολο Αθροισματος (Σ)

από Θεόδουλος Γαρεφαλάκης -
Η απάντηση της Νίκης είναι πολύ σωστή. Να προσθέσω ότι γράφοντας \sum_{i=1}^n a_i, όπου a_i είναι στοιχεία από ένα σύνολο στο οποίο έχει οριστεί μία πράξη "πρόσθεση" (που τη συμβολίζω με +), εννοούμε a_1+a_2+\cdots +a_n. Το αποτέλεσμα του αθροίσματος ανήκει στο ίδιο σύνολο στο οποίο ανήκουν και τα a_i. Στον ορισμό του γινομένου πινάκων, περιγράφουμε κάθε στοιχείο του πίνακα-γινόμενο και πραγματικά στο άθροισμα \sum_{k=1}^n a_{i,k} b_{k,j} οι όροι που αθροίζουμε είναι οι c_k=a_{i,k}b_{k,j} που είναι πραγματικοί αριθμοί. Όταν γράφουμε ένα γραμμικό συνδυασμό διανυσμάτων, για παράδειγμα τον \lambda_1 v_1+\cdots +\lambda_n v_n μπορούμε να τον γράψουμε και \sum_{i=1}^n \lambda_i v_i. Εδώ οι όροι που αθροίζουμε είναι οι \lambda_i v_i που είναι διανύσματα και το αποτέλεσμα είναι διάνυσμα. Έαν έχω πίνακες A_1,\ldots,A_n και γράψω \sum_{i=1}^n \lambda_i A_i, αθροίζω πίνακες και το αποτέλεσμα είναι πίνακας. Γενικά, το \sum_{i=1}^n a_i είναι συντομογραφία του a_1+\cdots +a_n.