Η διαίρεση κλασμάτων

Number of replies: 7

Στη διάλεξη αναρωτηθήκαμε ποιά ερμηνεία της διαίρεσης, (διαίρεση μερισμού ή διαίρεση μέτρησης;), είναι καταλληλότερη για να εισαγάγουμε την διαίρεση κλασμάτων.

Δίδω παρακάτω δύο σενάρια, ένα με διαίρεση μερισμού και ένα με διαίρεση μέτρησης. Ποιό θεωρείτε πιο κατάλληλο, και πώς θα το χρησιμοποιούσατε για να εξηγήσετε τον αλγόριθμο διαίρεσης κλασμάτων;

1. Θέλουμε να ταΐσουμε τέσσερα σκυλάκια, δύο μεγάλα και δύο μικρά. Κάθε μεγάλο σκυλί τρώει 3 φορές όσο το κάθε μικρό. Μοιράζουμε στα σκυλάκια 17/6 του κιλού σκυλοτροφή. Πόση σκυλοτροφή θα δώσουμε σε κάθε μεγάλο σκυλί;

2. Θέλουμε να καλύψουμε ένα διάδρομο με μήκος 10/3 του μέτρου, με πλάκες μήκους 2/7 του μέτρου. Πόσες πλάκες θα χρειαστούμε;

Γράψτε τις απαντήσεις σας και αναρτήστε τις στο φόρουμ.

In reply to First post

Απάντ: Η διαίρεση κλασμάτων

by ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΣΟΥΡΑΚΗΣ -
Κατά την δική μου άποψη, η καλύτερη μέθοδος για να εισάγουμε την διαίρεση κλασμάτων, είναι η διαίρεση μέτρησης. Αρχικά, γιατί όπως βλέπουμε και στο δεύτερο παράδειγμα, είναι πιο απλό για έναν μαθητή να κατανοήσει δύο διαιρούμενες έννοιες, οι οποίες και οι δύο αναφέρονται στην ίδια μονάδα μέτρησης ( το μέτρο ) και πέραν τούτου είναι πιο πρακτικό να ασχοληθεί με ένα απλό καθημερινό πρόβλημα σαν και αυτό, το οποίο μπορεί για παράδειγμα να το σκεφτεί με εναλλακτικό τρόπο: Πόσα μολύβια μήκους 2/7 του μέτρου θα χρειαστούν για να καλύψουν το μήκος του θρανίου του που είναι 10/3 μέτρα.

Κατά την εξήγηση μου, θα προσπαθούσα αρχικά, να γίνει ακόμα πιο κατανοητό το 2ο παράδειγμα. Δηλαδή θα ξαναρωτούσα τον μαθητή το εξής: Θέλω να γεμίσω ένα διάδρομο μήκους 10/3 μέτρα με πλάκες μήκους 2/7 μέτρα, πώς ακριβώς θα το κάνω αυτό; Που έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο; Αν για παράδειγμα μας ρώταγαν: Θέλω να καλύψω ένα διάδρομο 12 μέτρων με πλάκες μήκους 3 μέτρων τι θα απαντούσες;
Με άλλα λόγια, θα προσπαθούσα με φυσικό τρόπο να έρθει στο μυαλό του η διαίρεση. Έτσι, να καταλάβει πως και εδώ έχω την ίδια ακριβώς κατάσταση με την διαίρεση φυσικών (που ήδη έχει διδαχθεί), μόνο που αντί για φυσικούς, έχουμε ρητούς αριθμούς.
In reply to ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΣΟΥΡΑΚΗΣ

by ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΟΛΑΚΗ -
Και εγω θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω το 2ο παράδειγμα με τη διαίρεση μέτρησης για τον ίδιο λόγο που εξήγησε ο Παναγιώτης.
In reply to First post

by ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ -
Αρχικά:
Διαίρεση μερισμού έχουμε όταν οι αριθμοί που διαιρούμε δείχνουν ανόμοια πράγματα.
Διαίρεση μέτρησης έχουμε όταν οι αριθμοί που διαιρούμε δείχνουν όμοια πράγματα.
Για την διδασκαλία της διαίρεσης κλασμάτων θα επέλεγα την διαίρεση μερισμού και το πρώτο σενάριο.
Με ένα ορθογώνιο χωρισμένο σε έξι ίσα ορθογώνια θα αναπαριστούσα την τροφή που τρώει το μεγάλο σκυλί. Με βάση το σενάριο το μικρό τρώει το ένα τρίτο, επομένως θα χρωματίζαμε τα δύο ορθογώνια, δηλαδή το 1/3 ή τα 2/6. Η συνολική τροφή που τρώνε τα τέσσερα σκυλάκια είναι 6/6 + 6/6 + 2/6 + 2/6 = 16/6.
Εμείς διαθέτουμε 17/6 κιλά τροφή, επομένως η τροφή που θα μοιράσουμε στο μεγάλο σκυλί είναι (17/6):(16/6) = 17:16.
In reply to First post

by ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ -
Θα επέλεγα να χρησιμοποιήσω το δεύτερο σενάριο (διαίρεση μέτρησης), διότι ο μαθητής έχει ξαναλύσει παρόμοια προβλήματα με φυσικούς αριθμούς, άρα θα συνειδητοποιήσει πως το κλάσμα δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν φυσικό, θα καταλάβει πως ακολουθεί τον ίδιο τρόπο σκέψης. Για να τον βοηθήσω, θα σχεδίαζα έναν άξονα πάνω στον οποίο θα του ζητούσα να σημειώσει το 10/3 και το 2/7 και θα τον παρακινούσα να χρησιμοποιήσει τις προηγούμενες γνώσεις του, να δει πόσες φορές "χωράει" το ένα κλάσμα στο άλλο.
In reply to First post

by ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΚΑΜΑΛΕΔΑΚΗ -
Θα επέλεγα τη διαίρεση μέτρησης για να το εξηγήσω. Στη διαίρεση μέτρησης οι μαθητές έχουν να εργαστούν με όμοια πράγματα. Το παράδειγμα αυτό θα τους βοηθούσε να καταλάβουν τη διαίρεση κλασμάτων επειδή έχουν ξαναδουλέψει με διαίρεση του μέτρου (δέκατα, εκατοστά, χιλιοστά) και απλά η καινούρια γνώση είναι πως ότι κάναν π.χ. με τα δέκατα (2 δέκατα=2/10) μπορούν να το κάνουν με οποιωσήποτε παρονομαστή (πχ 10/3 ή 2/7).
In reply to ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΚΑΜΑΛΕΔΑΚΗ

by ΜΠΛΕΟΝΑ ΣΚΕΝΤΕΡΙ -
Προσωπικά θα επέλεγα το πρώτο παράδειγμα .Έχουμε 2 μικρά σκυλάκια και 2 μεγάλα. Τα δύο μεγάλα καταναλώνουν την τριπλάσια ποσότητα .Οπότε αυτό σημαίνει ότι αν μοιράσω σε μερίδες(ίσες ) θα έχω 8 όμοιες μερίδες (2 από τα μικρά σκυλιά και 6 από τα μεγάλα ) .Χωρίζω το 17/6 σε 8 όμοιες μερίδες .Για να βρω το ζητούμενο αρκεί να κάνω (17/6)/8.Με αυτό τον τρόπο βρίσκω ότι η μια μερίδα είναι 17/48 .Έπειτα κάνοντας πολλαπλασιασμό(ή πρόσθεση ) βρισκω πόσο είναι οι τρείς μερίδες .Θα επέλεγα αυτόν τον τρόπο γιατί τα παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα με την έννοια του μοιράσματος (Πχ έχω 16 καραμέλες και μοίρασα σε 8 παιδιά .Πόσες καραμέλες πήρε ο καθένας ;Το παιδί θα σκεφτεί πως θα χωρίσω(μοιράσω) το 16 για να πάρουν αρχικά όλοι καραμέλες ) .Άρα αυτό που θα έκανα είναι να συσχετίσω ένα πιο απλό παράδειγμα/πρόβλημα με το παραπάνω για να καταλάβει ο μαθητής την έννοια διαίρεση και έπειτα θα λύναμε το πρόβλημα .