Το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση των φυσικών διεργασιών που διαμορφώνουν την εικόνα του αναγλύφου της Γης και κατά συνέπεια το υπόβαθρο για την ανάπτυξη των διαφόρων τύπων οικοσυστημάτων. Η ανάλυση των μαθημάτων εισαγάγει τους φοιτητές σε βασικές έννοιες της Γεωλογίας, όπως η θεωρία των Λιθοσφαιρικών πλακών, οι τύποι και η σύσταση των πετρωμάτων, ο τεκτονισμός και η ηφαιστειότητα, καθώς και της γεωμορφολογίας όπως η ανάλυση των διεργασιών διάβρωσης, αποσάθρωσης, τεκτονικών μεταβολών και εξέλιξης του αναγλύφου.
Περιεχόμενο του μαθήματος:
Δομή και εσωτερικό της Γης. Διαδικασίες διαμόρφωσης του αναγλύφου και περιβάλλοντος. Θεωρία μετατόπισης των ηπείρων, κινήσεις λιθοσφαιρικών πλακών, δημιουργία μεγα-αναγλύφου. Βασικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των πετρωμάτων. Ενδογενείς διεργασίες: Τεκτονισμός, ηφαιστειότητα. Εξωγενείς διεργασίες: Αποσάθρωση, διάβρωση, μετατοπίσεις πετρωμάτων. Εξέλιξη αναγλύφου, σχηματισμός ορεινών όγκων, πεδιάδων, λεκανών. Ακραία περιβάλλοντα: σπήλαια, φαράγγια, ηφαιστειακά νησιά. Παλαιογεωγραφία, παλαιοκλιματολογία. Τοπογραφικοί, γεωλογικοί και παλαιογεωγραφικοί χάρτες.
Η αποκτηθείσα γνώμη βοηθά τους φοιτητές να κατανοήσουν βασικές έννοιες άλλων μαθημάτων όπως της Βιογεωγραφίας, της Θαλάσσιας Βιολογίας του προπτυχιακού προγράμματος ενώ συμβάλει στην κατανόηση σημαντικών θεμάτων που πραγματεύεται το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Περιβαλλοντικής βιολογίας-Διαχείρισης Θαλάσσιων και χερσαίων Βιολογικών Πόρων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες είναι σε θέση να:
- Κατανοήσουν βασικές έννοιες του αβιοτικού περιβάλλοντος
- Εμπεδώσουν τους μηχανισμούς διαμόρφωσης του αναγλύφου της Γης
- Αναγνωρίσουν τις ουσιώδεις σχέσεις αλληλεπίδρασης αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος
- Αποκτήσουν στοιχειώδεις γνώσεις γεωλογίας και γεωμορφολογίας
- Χειριστούν και να μελετήσουν γεωλογικούς χάρτες
- Να εργαστούν στην ανάλυση και παρουσίαση επιστημονικών προβλημάτων διαφορετικών του κύριου αντικειμένου σπουδών τους.
- Teacher: Χαράλαμπος Φασουλάς