Σκοπός του μαθήματος της Ιχθυολογίας είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές/τριες βασικές γνώσεις και δεξιότητες στη συστηματική, ανατομία, μορφολογία, φυσιολογία (βασικές ζωτικές λειτουργίες) και συμπεριφορά των ιχθύων. Επίσης, να αποκτήσουν πρακτικά εφόδια για τη μελέτη της βιολογίας των ψαριών και των ιχθυοπληθυσμών (προσδιορισμός αυξητικού ρυθμού, μεταβολισμού, αναπαραγωγικής κατάστασης, γονιμότητας, ηλικίας, δείκτες ευζωίας).


Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής/φοιτήτρια θα:
•Έχει αποκτήσει γνώσεις σχετικά με την ταξινόμηση των ιχθύων, θα γνωρίζει τους πιο κοινούς ιχθύες των ελληνικών θαλασσών καθώς επίσης και τις κύριες βάσεις δεδομένων για τη συστηματική των ιχθύων.
•Έχει γνώση της ανατομίας και μορφολογίας των ψαριών και των προσαρμογών τους ανάλογα με το περιβάλλον που διαβιούν και τον τρόπο ζωής τους.
•Κατανοεί τις βασικές ζωτικές λειτουργίες των ιχθύων μέσω της μελέτης διαφόρων συστημάτων, του μεταβολισμού, της αύξησης και της συμπεριφοράς.
•Έχει αναπτύξει δεξιότητες χειρισμού εξειδικευμένων οργάνων, μεθοδολογιών και τεχνικών, όπως προσδιορισμού αύξησης, ηλικίας, μεταβολισμού, αναπαραγωγικής ωρίμανσης και γονιμότητας, χρώματος δέρματος, λήψης και ανάλυσης αίματος, δεικτών κλινικής χημείας, φυσιολογικών και ηθολογικών δεικτών εκτίμησης της καταπόνησης και της ευζωίας.