Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις βασικές έννοιες, επιστημονικές θεωρίες και ερευνητικά αποτελέσματα στο χώρο των εξαρτήσεων από ουσίες (π.χ. αλκοόλ, κάνναβη, οπιούχα, κτλ.) αλλά και συμπεριφορικών εξαρτήσεων (π.χ. τζόγος, χρήση του διαδικτύου, κτλ.). Οι διαλέξεις εστιάζουν στον ορισμό βασικών εννοιών των εξαρτήσεων, στην παρουσίαση των κλινικών χαρακτηριστικών της εξάρτησης, στους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες ανάπτυξης και διατήρησης της εξάρτησης, στην θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, και σε σύγχρονες πρακτικές έρευνας στις εξαρτήσεις.

 Μετά το πέρας των διαλέξεων οι φοιτητές/τριες αναμένεται να:

-          Γνωρίζουν βασικούς όρους γύρω από τις εξαρτήσεις, όπως «εξάρτηση», «αντοχή», «σύνδρομο στέρησης» κ.τ.λ.

-          Γνωρίζουν τα βασικά κλινικά χαρακτηριστικά των εξαρτήσεων, όπως π.χ. τα κατά DSM V και ICD – 11 κριτήρια διάγνωσης.

-          Έχουν επίγνωση των ψυχολογικών, κοινωνικών και βιολογικών θεωριών που επιχειρούν να εξηγήσουν την φύση του φαινομένου της εξάρτησης και του τρόπου ανάπτυξης και διατήρησης του.

-          Γνωρίζουν τα βασικά προγράμματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων όπως προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, κτλ.

-          Έχουν επίγνωση κάποιων βασικών εργαλείων έρευνας στις εξαρτήσεις, όπως ερωτηματολόγια χρήσης ουσιών αλλά και σύγχρονες μεθόδους συλλογής δεδομένων όπως η Ecological Momentary Assessment.