Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές και φοιτήτριες να εμβαθύνουν στην κατανόηση των κοινωνικών διαστάσεων, των ψυχικών ασθενειών και των θεσμών που έχουν οργανωθεί για να τις διαχειριστούν καθώς και τον τρόπο που οι κοινωνικές συνθήκες επηρεάζουν την υγεία. Οι συμμετέχοντες/σες θα έρθουν σε επαφή με τις σημαντικότερες θεωρίες για την κοινωνική μορφοποίηση της ψυχικής ασθένειας καθώς και με τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της ψυχικής υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αποσαφήνιση των βασικών όψεων της ανάπτυξης της κοινοτικής ψυχικής υγείας, τον αντίστοιχο περιορισμό των ασυλικού τύπου ψυχιατρικών θεσμών και των σύγχρονων πρακτικών εαυτού που εστιάζονται στην ατομική ευεξία. Προκειμένου οι φοιτητές/τριες να αποκτήσουν και πρακτική γνώση αυτών των θεμάτων οι διαλέξεις θα συνδυαστούν με πρακτικές ασκήσεις, καθώς και με επισκέψεις σε δομές ή φορείς ψυχικής υγείας και παρουσιάσεις ειδικών, επαγγελματιών και μη.

 

Οι φοιτητές/τριες αναμένεται μετά το πέρας του εξαμήνου:

 

-        Να αναγνωρίζουν την υποκειμενικότητα και ως κοινωνική και πολιτισμική οντότητα.

-        Να κατανοούν τις δυσκολίες στον ορισμό των ψυχικών ασθενειών.

-        Να περιγράφουν τις κοινωνικές δυνάμεις που επιδρούν στην ψυχική υγεία και ασθένεια.

-        Να αξιολογούν τη σημασία της μορφής οργάνωσης του κράτους πρόνοιας στην κοινωνική και πολιτισμική παραγωγή των παραστάσεων αναφορικά με το ψυχικό.

-        Να είναι σε θέση να αναδεικνύουν την ιστορικότητα της συγκρότησης της υποκειμενικότητας.

-        Να εξηγούν τη σχέση μεταξύ ψυχικής ασθένειας, κοινωνικής δομής και κοινωνικών ανισοτήτων.

-        Να κατανοούν το πως οι ψυχοκοινωνικές εντάσσεις οδηγούν σε στρατηγικές αναζήτησης νοήματος στην καθημερινή ζωή.