ΑΓΡΚ290 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ : ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

 

ΑΓΡΚ290 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ : ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

 

Περιγραφή μαθήματος και περιεχόμενο μαθήματος

Εισαγωγή στις βασικές θεωρητικές έννοιες που επιτρέπουν μια πρώτη θεώρηση του κοινωνικού μετασχηματισμού της υπαίθρου με έμφαση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμοί εννοιών υπαίθρου μέσα από διαδικασίες που συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας. Σύγχρονες εξελίξεις και γεωγραφίες της υπαίθρου (περιβαλλοντικές, κατανάλωσης, πολυλειτουργικότητας, μετανάστευση, έμφυλες κτλ.). Η σημασία και ο ρόλος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τη διατήρηση και την αναδιάρθρωση της γεωργίας και της υπαίθρου στα πλαίσια μιας αειφόρου και πολυλειτουργικής υπαίθρου.

 

Βασική βιβλιογραφία

1- Μ. Woods (2011) Γεωγραφία της Υπαίθρου-Διαδικασίες, Αποκρίσεις και Εμπειρίες Αγροτικής Αναδιάρθρωσης,  Κριτική,  Αθήνα. (βασικό ανάγνωσμα)

2- Α. ΚΙΖΟΣ (2018) Ανάπτυξη Υπαίθρου-Έννοιες Πρακτικές και Πολιτικές, Επιστημονικές Εκδόσεις Τζιόλα, Αθήνα. (βασικό ανάγνωσμα)

Έ. Ζακοπούλου, Χ. Κασίμης και Λ. Λουλούδης (2008) «Αγροτικότητα, Κοινωνία και Χώρος» , εκδόσεις Πλέθρον / Κοινωνικές Επιστήμες, Αθήνα.

3- Γ. Δαουτόπουλος, Λ. Καζακόπουλος και Μ. Κούση (2005) «Αγροτική Κοινωνιολογία», Γ’ έκδοση, εκδόσεις Ζυγός, Θεσσαλονίκη. (βασικό ανάγνωσμα)

4- Α. Παπαδόπουλος (2004) Η Ανάπτυξη σε μια Πολυλειτουργική Ύπαιθρο, εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα.

 

Τρόπος Εξέτασης – Υποχρεώσεις Φοιτητών

 

Οι φοιτητές πρέπει για να ολοκληρώσουν με επιτυχία το μάθημα να συμμετέχουν :

στο τελικό διαγώνισμα (9 μονάδες)

και να είναι σε θέση να καταθέσουν μια ατομική εργασία (1 μονάδα)

ΠΡΟΣΟΧΗ: αν δεν κατατεθεί η ατομική εργασία ηλεκτρονικά στο email  μου ή στο elearn μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου το αργότερο τότε θα αφαιρείται 1 μονάδα από το τελικό διαγώνισμα.

Τα θέματα των εξετάσεων προέρχονται από την ύλη των παραδόσεων και τις σημειώσεις του μαθήματος τα οποία θα είναι αναρτημένα στο e-learn].

Το θέμα της εργασίας είναι : Η ύπαιθρος. Η συγκεκριμένη εργασία έχει ως σκοπό την κατανόηση της έννοιας της υπαίθρου. Πρέπει να βρείτε και να σχολιάσετε διαφορετικούς ορισμούς της υπαίθρου (μέγεθος εργασίας 800-1.000 λέξεις χωρίς τη βιβλιογραφία).

Τίτλος

i)      Όνομα Συγγραφέα

ii)    Εισαγωγή – Θέμα της Εργασίας (όπου θα παρουσιάσετε το θέμα – ερώτημα της εργασία και τη μέθοδο - πηγές που ακολουθήσατε – χρησιμοποιήσατε για να απαντήσετε στο ερώτημα αυτό)

iii)  Διαπραγμάτευση του θέματος – Παρουσίαση ευρημάτων (όπου θα παρουσιάζετε τα ευρήματα, πίνακες, γραφήματα, χάρτες, κείμενα, εικόνες ανάλογα με το περιεχόμενο της εργασίας)

iv)   Συμπεράσματα (όπου σύντομα θα συζητάτε – σχολιάζετε τα ευρήματα σε σχέση με το ερώτημα της εργασίας).

v)     Βιβλιογραφία (όπου θα πρέπει να αναφέρονται όλες οι πηγές που έχετε χρησιμοποιήσει)