Το Σεμινάριο ΥΠΟ02 εντάσσεται στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνιολογία» ως υποχρεωτικό μάθημα και αποσκοπεί στο να υποστηρίξει τους/τις φοιτητές/τριες κατά τη συγκρότηση πρότασης διπλωματικής εργασίας. Στο τέλος του σεμιναρίου ο/η φοιτητής/τρια αναμένεται να έχει εκπονήσει ένα σχέδιο ερευνητικής πρότασης που θα περιλαμβάνει τα εξής σημεία: επιλογή τύπου έρευνας, επιλογή θεματικής, βιβλιογραφική επισκόπηση, κριτική μελέτη ικανού αριθμού βιβλιογραφικών πηγών, διατύπωση ερευνητικού σκοπού και ερευνητικών ερωτημάτων, αποσαφήνιση κεντρικών μεθοδολογικών επιλογών.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται (ως υποχρεωτικό μάθημα) σε φοιτητές/τριες του 3ου εξαμήνου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και φοιτητές/τριες μεγαλύτερου εξαμήνου, που δεν έχουν ακόμη καταθέσει πρόταση εκπόνησης διπλωματικής εργασίας και επιθυμούν να λάβουν υποστήριξη κατά τη διαδικασία αυτή. 

 

Μαθησιακά αποτελέσματα:

Μετά το πέρας του σεμιναρίου ο/η φοιτητής/τρια αναμένεται να είναι σε θέση:

-          να γνωρίζει τα βασικά μέρη που περιλαμβάνει μια πρόταση διπλωματικής εργασίας.

-          να αναγνωρίζει και να διατυπώνει ένα ερευνητικό πρόβλημα, ερευνητικό σκοπό και ερευνητικά ερωτήματα ανάλογα με τον τύπο της έρευνας και τη θεματική που θα επιλέξει.

-          να γνωρίσει τη σημασία της βιβλιογραφικής επισκόπησης ως αναπόσπαστο μέρος της επιστημονικής εργασίας  καθώς και τους τρόπους βιβλιογραφικής αναζήτησης.

-          να γνωρίζει τα βασικά γνωρίσματα της επιστημονικής γραφής και να ασκηθεί σε αυτήν.

-          να γνωρίζει τη σημασία των βιβλιογραφικών παραπομπών καθώς και ενδεδειγμένους τρόπους ενδοκειμενικών αναφορών και παράθεσης βιβλιογραφικών πηγών.

-          να οργανώσει ένα ερευνητικό σχέδιο συμβατό με τον τύπο της έρευνας που έχει επιλέξει και τον ερευνητικό σκοπό που έχει θέσει.