Το μάθημα αποβλέπει στο επίπεδο 020 εκμάθησης της Ιταλικής γλώσσας και Ορολογίας (Α2 σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφορές για τη γλωσσική εκμάθηση, διδασκαλία και αξιολόγηση), να διδάξει στους φοιτητές τις κοινωνικές λειτουργίες της Ιταλικής γλώσσας, σε προφορικό και γραπτό επίπεδο, να παρουσιάσει απλά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και δρώμενα της Ιταλικής κουλτούρας της καθημερινότητας, να αναδείξει τα ειδικά λεξιλόγια που περιλαμβάνονται σε απλά και σύντομα κείμενα.

 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής, ως βασικός χρήστης, θα είναι σε θέση:

   να χειρίζεται σύντομες κοινωνικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας καθημερινούς ευγενικούς τρόπους (χαιρετισμός, προσφωνήσεις, διαχείριση απλών ερωτοαπαντήσεων προσωπικού ύφους, ανταπόκριση σε άκουσμα ειδήσεων, κλπ).

   να αναγνωρίζει και να κατανοεί τις καθημερινές συνήθειες και τις πολιτισμικές διαφορές συγκριτικά με το δικό του πολιτισμό.

   να αναγνωρίζει και να χρησιμοποιεί στοιχειώδεις γνώσεις αναφορικά με τις βασικότερες μορφοσυντακτικές δομές της Ιταλικής γλώσσας (μεταξύ άλλων: τις άμεσες και τις έμμεσες αντωνυμίες, την Προστακτική, τον Παρατατικό της Οριστικής και τη Δυνητική Ευκτική).

   να κατανοήσει φράσεις και λέξεις υψηλής συχνότητας που σχετίζονται με περιοχές άμεσης προσωπικής συνάφειας (π.χ. πολύ στοιχειώδεις προσωπικές και οικογενειακές πληροφορίες, αγορές, τοπική γεωγραφία, εργασία).

   να διαβάζει πολύ σύντομα, απλά κείμενα, να εντοπίσει συγκεκριμένες προβλέψιμες πληροφορίες σε απλό καθημερινό υλικό (διαφημίσεις, φυλλάδια, καταλόγους εστιατορίων, προγράμματα) και να κατανοήσει σύντομες απλές προσωπικές επιστολές.

   να περιγράψει, προφορικά και γραπτά χρησιμοποιώντας μια σειρά φράσεων και προτάσεων, πρόσωπα του περιβάλλοντός του ή κοινωνικές γνωριμίες, τις συνθήκες διαβίωσής του, το ιστορικό του (εκπαιδευτικό, επαγγελματικό, προσωπικό) και την τρέχουσα κατάστασή του (προσωπική, εκπαιδευτική, επαγγελματική).

   να αναγνωρίζει, να κατανοεί και να αποδίδει στην ελληνική γλώσσα απλά και σύντομα κείμενα που περιέχουν ειδικά λεξιλόγια σχετικά με το γνωστικό τους πεδίο.

να συντάσσει σύντομα, απλά μηνύματα και σημειώσεις που σχετίζονται με θέματα άμεσης ανάγκης ή μια πολύ απλή προσωπική επιστολή.