Η διδασκαλία του μαθήματος περιλαμβάνει παρουσίαση και πρακτική εξάσκηση στο εργαστήριο Η/Υ της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το μάθημα αποτελείται από τρεις ενότητες:

Α. Ιστορία του μέσου – Κατηγορίες ιστοσελίδων

Β. Μέθοδοι αξιολόγησης και σωστής χρήσης

Γ. Γνωριμία με διαδικτυακά εργαλεία της ιστορικής αρχαιολογικής έρευνας

Στην πρώτη ενότητα γίνεται μία αναδρομή στην ιστορία του διαδικτύου (Internet) και του παγκόσμιου ιστού (World Wide Web). Επίσης, παρουσιάζονται οι βασικές κατηγορίες των ιστοσελίδων που φιλοξενούνται σήμερα στον παγκόσμιο ιστό.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται οι μέθοδοι αξιολόγησης και σωστής χρήσης των ιστοσελίδων, δηλ. τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιούμε προκειμένου να ελέγχουμε την αξιοπιστία, την ποιότητα και την εγκυρότητα των πληροφοριών που ανακαλύπτουμε στο διαδίκτυο.

Τέλος, στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται οι διάφορες κατηγορίες ιστοσελίδων/πηγών επιστημονικού περιεχομένου τα που σχετίζονται γνωστικά αντικείμενα διδάσκονται στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, όπως είναι: - επιστημονικά περιοδικά διαδικτυακοί κατάλογοι υλικού συλλογές Μουσείων, Ακαδημαϊκών Τμημάτων, Ερευνητικών Κέντων, Βιβλιοθηκών κλπ ερευνητικά Ιδρύματα προγράμματα πεδία Τμήματος - syllabus/βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων για επιστημονικά περιοδικά (π.χ. Jstor, Persée, Project Muse, Scopus, Portico, Project Dyabola κ.ά.), για την αρχαία ελληνική γραμματεία (TLG) κ.ά.